Skoro svaki deseti Čeh bez posla

Bez autora
Jan 10 2011

Suprotno očekivanjima da dolazi bolja godina, u Českoj je porasla nezaposlenost i prema današnjim podacima ministarstva rada i socijalnih pitanja, posao traži skoro svaki deseti Čeh. Stopa nezaposlenosti porasla je u tokom decembra sa novembarskih 8,6 odsto na 9,6 procenata.Biroi rada evidentirali su krajem decembra 561.661 kandidata za posao, 54.911 više nego krajem novembra. Nude im se, međutim, samo 30.803 radna mesta. Oživljavanje češke privrede je i dalje nestabilno i preduzeća nemaju osećaj sigurnosti kako bi mogla da počnu da otvaraju nova radna mesta.

Skoro svaki deseti Čeh bez poslaSuprotno očekivanjima da dolazi bolja godina, u Českoj je porasla nezaposlenost i prema današnjim podacima ministarstva rada i socijalnih pitanja, posao traži skoro svaki deseti Čeh.

Stopa nezaposlenosti porasla je u tokom decembra sa novembarskih 8,6 odsto na 9,6 procenata.

Biroi rada evidentirali su krajem decembra 561.661 kandidata za posao, 54.911 više nego krajem novembra. Nude im se, međutim, samo 30.803 radna mesta.

"Oživljavanje češke privrede je i dalje nestabilno i preduzeća nemaju osećaj sigurnosti kako bi mogla da počnu da otvaraju nova radna mesta", rekao je dnevniku Hospodaržske novini ekonomista Libor Stodola.

Istovremeno, Češki ured za statistiku saopštio je danas da se inflacija ubrzala sa dva odsto u novembru na 2,3 odsto u decembru.

Inflaciju je podstaklo pre svega poskupljenje benzina i nafte, kao i hrane. Cene žitarica u Češkoj porasle su do kraja godine za pet odsto, povrće je poskupelo 34 odsto, a voće 12 proceneta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik